Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, mleko i olej. Całość energicznie wymieszaj łyżką lub trzepaczką do dokładnego połaczenia się składników (ok. 1 min). Wsyp kropelki czekoladowe do ciasta i delikatnie wymieszaj. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 18 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: ok. 175 °C
Upieczone babeczki wystudź.
Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka oraz 1 cały żółty barwnik i około 1/4 barwnika czerwonego i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach, do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką lub do woreczka z odciętym rogiem i wyciskaj na środek babeczek.
Czekoladę umieść w miseczce i rozpuść nad parą wodną (można też rozpuścić w mikrofalówce, należy jednak pamiętać, żeby podczas rozpuszczania czekolada nie osiągnęła temp. większej niż 50°C). Następnie podgrzaną czekoladę schłodż do temp. ok. 31°C. Jeśli nie masz termometru, wystarczy że weźmiesz odrobinę czekolady i dotkniesz nią dolnej krawędzi ust. Jeżeli będziesz odczuwać ciepło, to oznacza, że czekolada jest jeszcze za gorąca, a jeśli będziesz miał wrażenie, że nie czujesz ani chłodu, ani ciepła, wówczas czekolada jest w sam raz. Czekoladę przełóż do rożka z papieru do pieczenia (można użyć również woreczka z końcówką do robienia konturów). Rozłóż arkusz papieru do pieczenia i rysuj czekoladą krzyżyki o ośmiu ramionach, czyli 4 czekoladowe kreski na krzyż i połącz je czekoladowymi łukami, żeby powstała pajęczyna. Słodkie pająki wyciskaj, do momentu gdy czekoladowa pajęczyna zastygnie, a następnie doczep nóżki ze słodkiej posypki. Czekolada może zastygnąć w warunkach pokojowych, jednak potrzebna jest do tego temp. ok. 18-19°C. Jeśli u Was w domu jest cieplej, to włóżcie arkusz z pajęczynami do lodówki lub zamrażarki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki