Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Herbatniki pokrusz na piasek i połącz dokładnie z rozpuszczonym masłem. Wysyp równomiernie na dno formy, wyrównaj łyżką i dociśnij aby utworzyć spód.
Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy z serków homogenizowanych.
Do przygotowania masy użyj serków w temperaturze pokojowej.
Serek umieść w misce, dodaj cukier puder, cukier z wanilia i wymieszaj dokładnie.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia.
Następnie rozpuść (nie gotuj), dodaj 2-3 łyżki masy serowej, wymieszaj a potem przelej do pozostałej masy i dokładnie połącz energicznie mieszając.
Gotową masę wylej na spód z herbatników, wyrównaj i odstaw na ok. 1-1,5 h do stężenia.
Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj zawartość torebki z masą śmietanową cytrynową i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę wyłóż na masę z serków homogenizowanych i delikatnie wyrównaj. Wstaw do schłodzenia na ok. 3 h.
Piekarnik nagrzej do 110°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Białka i cukier umieść w misie miksera. Ubijaj na wysokich obrotach miksera do momentu, aż masa będzie sztywna i błyszcząca.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj niewielkie beziki.
Piecz przez 60 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw bezy do całkowitego wystudzenia.
Czas pieczenia: 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 110 °C
Wystudzone i upieczone beziki pokrusz na masę cytrynową. Zetrzyj na nie skórkę z cytryny.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki