Do miski przesiej mąkę z cukrem pudrem, dodaj ekstrakt oraz masło. Zagnieć dokładnie wszystkie składniki. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 h.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Przygotuj foremkę do babeczek na 12 sztuk. Obróć foremkę do góry dnem. Słodzone ciasto wałkuj na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3-5 mm.
Z ciasta wycinaj kółka o średnicy większej niż średnica denek od formy o ok. 1,5 cm. Krążki ciasta obkładaj pojedynczo dokładnie na środku każdego denka babeczki.
Foremkę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz do zrumienienia.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu babeczki wystudź i delikatnie ściągnij z foremki, lekko przekręcając miseczką.
Owoce umieść w garnuszku, dopraw cukrem do smaku, zagotuj. Mączkę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody i przelej do owoców, cały czas mieszając zagotuj. Frużelina powinna mieć konsystencję gęstego kisielu. Przykryj folią i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę z cukrem ubij na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodaj serek ricotta.
Na dno miseczek przełóż warstwę frużeliny i kremu ricotta. Udekoruj owocami i płatkami migdałów. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki