Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pierwszą warstwę herbatników. Przy pomocy pędzelka nasącz niewielką ilością ponczu.
Odmierz 250 ml mleka i wymieszaj dokładnie z budyniami i cukrem.
Pozostałe mleko zagotuj z masłem. Do gotującego się mleka wlej wymieszany budyń z cukrem i zagotuj ciągle mieszając aż całość zgęstnieje. Gorący budyń przelej na warstwę herbatników i rozsmaruj równomiernie. Wyłóż kolejną warstwę herbatników, nasącz ponczem. Przykryj folią i odstaw do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę przelej do miski i ubij, pod koniec dodając masę śmietanową. Przełóż na wystudzone ciasto. Na masę wyłóż kolejną warstwę herbatników i nasącz je cytrynowym ponczem.
Śmietanę wymieszaj z sokiem i cukrem pudrem i równomiernie wylej na herbatniki.
Odstaw do lodówki na około 3 godziny, do zastygnięcia śmietany.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki