Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Jabłka umyj, obierz i oczyść z gniazd nasiennych, a następnie pokrój w grubą kostkę. Oprósz jabłka cynamonem i zostaw w misce.
W drugiej misce ubij 4 jajka z cukrem i cukrem z wanilią. Następnie stopniowo dodaj olej. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do blaszki, rozprowadź równomiernie i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 40 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki