Masło roztopić i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać jajka i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać ostudzone masło. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je na stolnicę, posypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinać długie pasy o szerokości ok. 5-6 cm. Każdy pas pociąć na paski o długości ok. 10-15 cm. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki. Na środek każdego paska nakładać łyżeczkę cynamonu wymieszanego z cukrem i cukrem wanilinowym oraz kawałek jabłka.
Paski składać na pół i układać pionowo w wyłożonej papierem do pieczenia foremce keksowej o wym. 10 x 25 cm. Można dodatkowo między plastry ciasta wkładać kawałki jabłka. Odstawić do wyrośnięcia.
Formę z chlebkiem wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki