Do garnka przelej ¾ porcji mleka, w pozostałym mleku wymieszaj proszek budyniowy z cukrem. Mleko zagotuj, pod koniec dodając wymieszany budyń z cukrem. Mieszaj energicznie na umiarkowanej mocy palnika, tak by nie przypalić budyniu. Kiedy budyń w całości się zagotuje i będzie gęsty, odstaw go z palnika do przestudzenia.
Na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia rozwiń ciasto francuskie.
Na ciasto francuskie wyłóż łyżeczka po łyżeczce budyń w niewielkich odstępach i rozsmaruj. Posyp całość wymieszanym z cynamonem brązowym cukrem. Ciasto zawiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokrój na plastry tworząc bułeczki.
Rozłóż na blaszce zachowując odstępy.
Posmaruj każdą bułeczkę wymieszanym z wodą żółtkiem.
Piecz w rozgrzanym piekarniku w temp. 190°C ok. 20 min, do zarumienienia się ciasta.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Serek wymieszaj z przesianym cukrem pudrem i wanilią. Krem rozsmaruj na wierzchu bułeczek.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki