Przygotuj 4 kokilki żaroodporne i ustaw je na głębokiej blasze np. z wyposażenia piekarnika. Piekarnik nagrzej do temp. 110°C.
Śmietankę razem z pastą waniliową podgrzej w rondelku a gdy tylko się zagotuje od razu zdejmij z palnika. Żółtka wymieszaj rózgą w misce a następnie dodaj powoli zagotowaną śmietankę i dokładnie ale delikatnie wymieszaj(aby nie napowietrzyć masy). Rozlej masę po równo do kokilek.
Kokilki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 110 °C
Po upieczeniu wystudź deser w uchylonym piekarniku, a po wystudzeniu schłodź w lodówce ok. 3 - 4 h.
Po schłodzeniu, osusz wierzch każdego kremu ręcznikiem papierowym i posyp łyżeczką cukru. Cukier opal palnikiem cukierniczym lub skarmelizuj pod mocno rozgrzanym grillem w piekarniku - przez kilkanaście sekund, tak by nie podgrzać deseru.
Podawaj z ulubionymi owocami lub konfiturami.
Przepisy
Desery
Desery
Desery