Żółtka, cukier, cukier wanilinowy wymieszać mikserem na puszystą masę. Ucierając ciasto dodać do niego gorącą wodę, aromat, olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Natłuścić tortownicę o średnicy 24 cm - oprószyć mąką. Na środku tortownicy nałożyć 2 łyżki jasnego ciasta, a na środek jasnego ciasta wlać 2 łyżki ciasta ciemnego. W ten sposób nakładać ciasto jedno na drugie, aż do wyczerpania obu rodzajów ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wystudzić i wyjąć z formy.
Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki