Foremkę tortową o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodać żółtka. Masło rozpuścić w garnku i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną i powoli dodawać ostudzone masło. Wiśnie wypestkować i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Kilka sztuk wiśni ułożyć na wierzchu ciasta.
Formę wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone ciasto ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki