Foremkę o wym. 25 x 11 cm posmaruj tłuszczem i posyp mąką.
Masę marcepanową pokrój na mniejsze kawałki i zagnić w misce z kakao i cukrem pudrem. Następnie uformuj 20 cm wałek i przez środek wytnij wąski pasek (tak jak na zdjęciu).
Brzegi przy wcięciu lekko zaokrąglij. Następnie wałek odwróć i uformuj spiczasty brzeg, aby powstało serce.
Masło lub margarynę utrzyj mikserem na jednolitą masę. Stopniowo dodawaj cukier, 1/4 aromatu pomarańczowego oraz sól, cały czas miksując. Po dodaniu każdego jajka miksuj na najwyższych obrotach. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy. Połowę ciasta równomiernie rozsmaruj w foremce. Brązowy wałek z serduszkiem ułóż na cieście spiczastym końcem do dołu i przykryj pozostałym ciastem.
Formę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, a następnie po 10 minutach wyjmij z formy. Odstaw do ostudzenia.
Polewę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie polej nią ciasto. Udekoruj dekoracjami z czekolady. Odczekaj, aż polewa zastygnie.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki