Żółtka ubić z łyżką cukru i cukrem wanilinowym. Białko ubić na sztywno, zmiksować z pozostałym cukrem i masą z żółtek. Do ciasta dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 30 x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Ciasto wystudzić, zdjąć papier, przekroić na dwa paski. Nasączyć ponczem.
Melony obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, wykroić po 10 kulek z każdego koloru łyżeczką do wydrążania, resztę pokroić na kawałki.
Do wysokiego naczynia wlać 500 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać jogurt i miksować przez 2 minuty. Do masy dodać kawałki malona i wymieszać.
Na dolną część ciasta nałożyć 3/4 masy jogurtowej, przykryć drugą częścią ciasta. Pozostałym kremem posmarować wierzch ciasta.
Polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na blachę cienką warstwą, gdy zastygnie zeskrobać ostrym nożem, aby powstały wiórki. Ciasto udekorować kulkami melona i wiórkami czekoladowymi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki