Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto nałożyć do przygotowanej formy.
Formę wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony biszkopt wystudzić, a następnie wyciąć koło o średnicy 16 cm i nasączyć przygotowanym ponczem.
Żelatynę namoczyć na 5 min. w zimnej wodzie. Żółtka z cukrem ubić na parze na puszystą masę, ostudzić. Maliny zmiksować, dodać łyżkę soku z cytryny. Naczynie z żelatyną wstawić do garnka z gorącą wodą, gdy żelatyna będzie płynna wymieszać ją z gorącym syropem malinowym i schłodzić. Do masy żelatynowej dodawać po trochę masy malinowej i serka homogenizowanego, razem wymieszać. Do miski o średnicy u góry 16 cm nałożyć mieszankę malinową, zostawić w lodówce do stężenia.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i Śmietan-fixu. Biszkopt położyć na talerzu, wyłożyć na niego masę malinową z miski, podważając brzegi nożem, a następnie obłożyć bitą śmietaną, formując kulę.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki