Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj masło i jajko. Ciasto zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji, rozwałkuj i przełóż do blaszki. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na 0,5 h.
Schłodzone ciasto włóż do piekarnika i piecz do zrumienienia się ciasta.
Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone ciasto odstaw na kratkę do ostudzenia.
Wodę zagotuj i odmierz 50 ml. Zalej nią żelatynę i dokładnie wymieszaj. Cukier puder zmiksuj z jogurtem. Ciągle mieszając dodawaj cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę do jogurtu. Śmietankę ubij na sztywno. Jogurt wmieszaj z ubitą śmietanką. Krem jogurtowy przełóż na wystudzone kruche ciasto. Blachę z ciastem wstaw do lodówki do schłodzenia.
Truskawki umyj i pokrój na połówki. Ułóż je równomiernie na kremie jogurtowym.
Zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Galaretkę pozostaw w lodówce do lekkiego stężenia, a następnie wylej ją na truskawki. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, do dokładnego stężenia galaretki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki