Okrągłą formę z kominkiem (o średnicy 26 cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Czekoladę zetrzeć na tarce (czekoladę można zastąpić 2 płaskimi łyżeczkami kakao). Odmierzyć 100 ml mleka. Gruszki ułożyć na sicie, odcedzić i osuszyć. Przekroić na połówki. Mąkę przesiać z 4 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Miękkie masło utrzeć mikserem, dodać cukier, 3 jajka, cukier wanilinowy, 10 kropli aromatu rumowego, szczyptę soli. Do masy dodać mąkę i mleko, starannie wymieszać. Wyłożyć do formy 2/3 ciasta, ułożyć gruszki, 1/3 ciasta połączyć z czekoladą lub kakao oraz 3 łyżkami mleka i 3 płaskimi łyżkami cukru. Ciasto wyłożyć na gruszki.
Formę wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyjąć z formy, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki