Dno blachy o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Miksuj jeszcze przez chwilkę do uzyskania sztywnej konsystencji. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj na najniższych obrotach. Na końcu stopniowo dodawaj suche składniki i delikatnie wmieszaj je rózgą. Ciasto delikatnie przełóż do przygotowanej wcześniej blachy.
Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia. Ostudzony biszkopt przekrój na dwie części.
500 ml mleka podgrzej w garnku z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku wymieszaj dokładnie budyń. Do gorącego mleka dodaj kawałki czekolady gorzkiej i mlecznej. Całość zagotuj, cały czas mieszając. Na koniec dodaj wymieszany budyń i ponownie zagotuj. Budyń przełóż do miski, przykryj folią spożywczą, tak by stykała się z budyniem. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Pierwszy blat biszkoptowy umieść w blaszce i nasącz ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Krem budyniowy wyłóż na nasączony blat i przykryj drugim blatem, a następnie nasącz drugi blat.
Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Do masy dodaj 4 łyżki posypki czekoladowej i wymieszaj. Masę wyłóż na biszkopt. Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na całą noc.
Przed podaniem wierzch ciasta udekoruj posypką.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki