Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Foremkę keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką.
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Jajka wbij do miski, dodaj cukier puder i cukier wanilinowy, po czym wszystko zmiksuj na puszystą masę. Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito do masy. Dodaj roztopione, wystudzone masło i ponownie zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj barwnik i ponownie całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu pozostaw ciasto na ok. 10 minut w formie, a następnie wyjmij i wystudź. Zimne ciasto pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm i wytnij z niego jednakowej wielkości serduszka.
Umyj formę po pieczeniu, ponownie posmaruj ją masłem i obsyp mąką. Przygotuj drugie ciasto tak samo, jak pierwsze, ale bez dodawania barwnika.
Niewielką ilość ciasta wyłóż na dno foremki. Wszystkie wycięte serduszka ułóż w rzędzie biegnącym przez środek keksówki, ściśle jedno przy drugim, tak, aby przy dłuższych bokach formy po obu stronach zostały małe odstępy. Następnie wyłóż pozostałą część ciasta dokładnie przykrywając serduszka. Całość wyrównaj.
Ciasto piecz jak wersję z barwnikiem.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie na ok. 10 minut, a następnie wyjmij do wystudzenia.
Lukier różowy rozgrzej w gorącej wodzie według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, a następnie polej nim wystudzone ciasto. Udekoruj cukrowymi serduszkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki