Masło miksuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodaj po jednym jajku. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy jajecznej. Całość wymieszaj na gładką masę.Głębszą blachę z wyposażenia piekarnika o wym. 32 x 39 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką, a następnie przełóż do niej ciasto, które równomiernie wyrównaj za pomocą łyżki.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania jasnozłotego koloru.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Pół litra mleka odlej do miski, wsyp budynie oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko wraz ze śmietanką zagotuj, a następnie dodaj resztę składników. Całość mieszaj na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji kremu budyniowego. Gotowym budyniem posmaruj ciasto.
Borówki umyj i osusz, ułóż na warstwie budyniowej. Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, odstaw do schłodzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć zalej nią owoce. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki