Piekarnik nastaw na temp. 175°C. Formę o wymiarach 22 x 33 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej.
W misie miksera utrzyj masło z cukrem i skórką z cytryny, aż masa stanie się puszysta. Dodaj cukier z wanilią i wbijaj pojedynczo jajka, w odstępie co minutę, cały czas miksując.
W misce wymieszaj sok z cytryny z maślanką.
Na niskich obrotach miksera dodawaj partiami na zmianę raz suche składniki, raz mokre. Powtarzaj czynność do momentu, aż składniki całkowicie się połączą.
Borówki wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wmieszaj delikatnie do ciasta, całość wyłóż do formy.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.
Do wysokiego naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka.
Zawartość torebki wsyp do mleka i miksuj całość - najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty.
Krem wyłóż na ciasto, posyp świeżymi borówkami i startą skórką z cytryny.
Ciasto udekoruj swoimi ulubionymi motylkami z opłatka waflowego.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki