Piekarnik nagrzej do 170°C. Tortownicę o śr. 24 cm wysmaruj masłem. Dno wyłóż papierem do pieczenia.
W garnku na małym ogniu rozpuść czekoladę z masłem. Odstaw do przestygnięcia. Ubij jajka z cukrem, dodaj ekstrakt, wymieszaj. Ciągle ubijając, cienkim strumieniem wlej do masy przestudzoną czekoladę z masłem. Dalej miksując, partiami dodaj mąkę, a następnie proszek do pieczenia i sól. Na koniec dodaj zamrożone jagody i delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki