Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Formę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Orzechy pokrój na małe kawałki. Do naczynia przesyp rodzynki i zalej je wrzątkiem, odstaw do namoczenia. Jabłka umyj i obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z wszystkimi suchymi składnikami.
Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier i miód. Miksuj przez około 10 minut, do uzyskania jasnej, puszystej konsystencji. Pod koniec ubijania, cały czas miksując, powoli wlej olej. Dalej miksując, dodawaj stopniowo składniki suche. Na końcu dodaj przecedzone i osuszone na ręczniku papierowym rodzynki, pokrojone orzechy oraz kawałki jabłek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do blachy.
Ciasto wyrównaj łyżką i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki