Gruszki umyj i obierz pozostawiając ogonki. Gniazda wybierz małą łyżeczką. Wodę zagotuj z cukrem i cynamonem. Do gotującej się wody włóż obrane gruszki i gotuj jeszcze ok. 10 min. Gruszki muszą być miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmij je z wody i osusz na ręczniku papierowym.
Tortownicę o śr. 22 cm posmaruj masłem i posyp mąką. Masło utrzyj z cukrem do puszystości. Natnij wzdłuż laskę wanilii i łyżeczką wybierz ziarenka, dodaj je do maślanej masy. Następnie dodawaj stopniowo po jednym jajku cały czas mieszając. Do tak przygotowanej masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką do gładkości. Następnie przełóż masę do formy. Na wierzchu poustawiaj gruszki ogonkami do góry dociskając je prawie do dna blaszki, ciasto wyrównaj.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone i wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki