Foremkę tortową o śr. 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodać żółtka. Masło rozpuścić w garnku i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną i powoli dodawać ostudzone masło.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. 3/4 jabłek dodać do ciasta, wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć pozostałe jabłka tak, by tworzyły rozetę.
Formę wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone ciasto ostudzić, wyjać z formy i posypać cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki