Masa: Twaróg połączyć z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto: Margarynę, cukier puder, cukier wanilinowy, aromat rumowy i żółtka wymieszać mikserem, a gdy ciasto będzie puszyste, dodać mleko i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z całą masą. Ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej formy (38 x 24 cm) nałożyć ciasto jasne, na wierzch masę serową, a następnie, na samą górę ciasto ciemne.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki