Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Ciastka włóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Przełóż do miski, dodaj kakao, rozpuszczone masło i wymieszaj dokładnie. Wyłóż równomiernie w formie i dobrze dociśnij aby otrzymać spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, cukrem pudrem, miodem i cynamonem na gęsty krem.
Do oddzielnego naczynia wlej zimną i gorącą wodę, dodaj żelatynę-fix deserową i zmiksuj dokładnie. Żelatynę-fix przelej masy mascarpone i zmiksuj do połączenia. Ok ½ porcji masy mascarpone wyłóż równomiernie na wcześniej przygotowany.
Kawę wymieszaj z likierem w miseczce. Zanurzaj w niej krótko biszkopty i od razu układaj w tortownicy na warstwie mascarpone. Następnie posyp równomiernie kakao i wyłóż pozostałą część masy, wyrównaj. Wstaw do lodówki na ok. 2-3 h.
Wierzch ciasta oprósz ciemnym kakao i udekoruj borówkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki