Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Biszkopty posmaruj marmoladą i posklejaj je po dwa. Białka oddziel od żółtek. Masło, kakao, cukier i wodę przełóż do garnka i zagotuj. Czekoladową masę pozostaw do wystudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Do wystudzonej masy wmiksuj żółtka, a następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia, krótko miksując. Do masy wmieszaj delikatnie ubite białka. Cienko rozsmaruj część czekoladowego ciasta na dnie formy. Następnie ułóż na nim posklejane biszkopty i zalej je resztą ciasta.
Blachę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Do gorącej wody wsyp galaretkę i dokładnie rozmieszaj. Odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno. Łyżkę ubitej śmietanki rozmieszaj z wystudzoną, ale wciąż płynną galaretką. Dolewaj ją cienkim strumieniem do śmietanki i dokładnie zmiksuj. Cytrynową piankę przełóż na wystudzone ciasto i wstaw do lodówki na ok. 2 h do stężenia.
Czekoladę gorzką drobno posiekaj i przełóż ją do garnka razem ze śmietanką. Podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Płynną czekoladą udekoruj górę ciasta i wstaw je do lodówki na schłodzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki