Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywno. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym dodawaj ją stopniowo do masy. Następnie wlej olej i wodę, całość mieszaj mikserem na najniższych obrotach. Blachę prostokątną o wym. 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto, wyrównaj.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Do wysokiego naczynia przełóż serek mascarpone i masę kajmakową, miksuj przez chwilę do połączenia się składników. Do masy wlej śmietankę i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.
Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż. Połowę kremu rozsmaruj na dolnej części ciasta i przykryj drugą połową ciasta. Resztą kremu posmaruj wierzch ciasta. Na kremie ułóż herbatniki.
Polewy wyjmij z opakowań i przełóż do garnka, wlej smietankę i podgrzewaj ciągle mieszając do rozpuszczenia się polewy i połączenia się składników. Polewą posmaruj herbatniki. Ciasto wstaw do lodówki, zabezpieczając je folią spożywczą przed wyschnięciem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki