Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo cukier, cukier wanilinowy oraz po jednym żółtku. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawaj ją po trochu do masy jajecznej, miksując mikserem na najniższych obrotach. Blachę o wym. 36 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż ciasto i wyrównaj łyżką.
Ciasto wstaw do piekarnika (drugi poziom od dołu).
Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wystudź, zdejmij papier i nasącz ponczem.
Do wysokiego naczynia wlej 400 ml mleka. Wsyp zawartość opakowania kremu i miksuj przez ok. 3 min. Gotowym kremem posmaruj ciasto.
Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody, odstaw do ostygnięcia. Pomarańcze umyj, obierz ze skórki, pokrój na plasterki, ułóż na kremie. Z folii aluminiowej zrób rant wokół ciasta. Tężejącą galaretką wylej na pomarańcze. Ciasto odstaw do lodówki do stężenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki