Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostudzenia. Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Do miski przesyp zawartość opakowania ciasta, dodaj jajka, wodę i ostudzone masło. Wszystkie składniki miksuj przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiego ciasta. Na końcu dodaj pokrojoną czekoladę, wymieszaj. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Wiśnie odcedź na sicie, a otrzymany sok przelej do rondelka i zagotuj. Wodę wymieszaj z kisielem, przelej do wrzącego soku i energicznie wymieszaj. Do kisielu dodaj namoczony w wodzie listek żelatyny i wymieszaj do jego rozpuszczenia. Na końcu dodaj wiśnie, wymieszaj. Kisiel przelej do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia. Następnie rozpuść polewę deserową, dokładnie polej nią ciasto, a na wierzch wyłóż wiśnie w żelu.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki