Mąkę i cukier wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć na kruszonką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Umyj rabarbar i posiekaj go na drobne cząstki. W jednej misce wymieszaj maślankę z jajkami, olejem i ekstraktem waniliowym, a w drugiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj do składników mokrych, składniki suche i wymieszaj trzepaczką lub mikserem tylko do połączenia składników. Masę przełóż do formy i ułóż na cieście pokrojony rabarbar. Na końcu posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki