Masa: Cukier rozpuścić na patelni, gdy będzie płynny wrzucić orzechy, chwilę zamieszać, odstawić do ostygnięcia. Wałkiem rozkruszyć całość na drobne kawałki.
Ciasto: Margarynę, cukier puder, cukier wanilinowy i sól wymieszać, a następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem. Mąkę wymieszaną z Proszkiem do pieczenia dodawać na przemian ze zsiadłym mlekiem. Ucierać do uzyskania pulchnej masy. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką okrągłej formy (o średnicy 24 cm). Na wierzch nałożyć część masy orzechowej, wyrównać łyżką.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po 20 minutach pieczenia ciasto posypać resztą masy orzechowej. W ten sposób orzechy nie zapadną się w cieście.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki