Prostokątną formę o wym. 28 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.
W misie utrzyj jajka z cukrem do momentu uzyskania puszystej konsystencji.
Dolej olej i dalej ubijaj, aż składniki się połączą. Następnie wmieszaj startą marchewkę.
W drugiej misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną.
Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia składników.
Na koniec wmieszaj posiekane orzechy włoskie.
Piecz przez 50 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Do miski przełóż serek, miękkie masło i cukier puder. Ucieraj mikserem do momentu, aż masa dobrze się połączy i nie będzie grudek masła.
Wystudzone ciasto przekrój na pół i rozprowadź połowę kremu na dolnym blacie. Przykryj krem drugim blatem. Rozsmaruj pozostały krem i posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
Wstaw ciasto do lodówki na około godzinę, żeby krem stężał.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki