Budyń rozmieszaj w 250 ml zimnego mleka. Zagotuj 150 ml śmietanki i 250 ml mleka z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i ciągle mieszając, zagotuj. Budyń przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia. Do zimnego budyniu ciągle miksując, stopniowo dodawaj masło orzechowe. Miksuj, aż masa będzie jednolita.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jajka i cukier zmiksuj do uzyskania jasnej i puszystej masy. Ciągle ucierając, stopniowo dodawaj olej. Dodaj startą marchewkę, wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj cynamon, szczyptę soli i pokrojone daktyle. Suche składniki partiami dodawaj do mokrych. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Masę przelej do blachy i wstaw do piekarnika. Pod koniec pieczenia sprawdż za pomocą patyczka do pieczenia, czy ciasto jest już upieczone.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół. Do blachy, przełóż jeden blat ciasta. Wyłóż na niego krem budyniowy. Przykryj drugą połową ciasta.
Śmietankę podgrzej z masłem orzechowym. Masę wylej na ciasto. Posyp pokrojonymi daktylami. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aby krem dobrze stężał.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki