Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj cynamon i przyprawę korzenną, całość wymieszaj. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą jasną masę. Zmniejsz obroty miksera i partiami dodawaj mąkę z proszkiem i przyprawami na przemian z olejem. Następnie dodaj orzechy i rodzynki, całość wymieszaj. Na koniec dodaj startą marchewkę i wymieszaj. Rozłóż masę równomiernie na blasze.
Blachę wstaw do podgrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Ostudzone ciasto posmaruj lukrem.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Lukier plastyczny podziel na 3 części. Pierwszą część lukru zagnieć z barwnikiem czerwonym, drugą część lukru zagniec z barwnikiem zielonym, trzecią pozostaw białą. Z tektury lub bloku technicznego wytnij szblon koszulki. Lukier plastyczny dowolnego koloru (np. biały i czerwony) rozwałkuj na grubość ok. 2 - 3 mm. Przy pomocy szablonu wytnij koszulki i ułóż na świeżo polukrowanym cieście. Z pozostałej masy wyjmij ozdobne paski i cyferki. Przyklej za pomocą niewielkiej ilości lukru lub zwilżając lekko wodą.
Aby uzyskać trawę zielony lukier plastyczny przeciśnij przez sitko i ułóż na cieście.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki