Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i bułkę tartą, dobrze wymieszać.
Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać masę makową, jabłka, proszek do pieczenia, kaszę manną i wszystko wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę o wym. 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 70 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Cukier puder zmieszać z wodą i sokiem z cytryny, wyrobić lukier. Wystudzone ciasto posmarować lukrem i udekorować kandyzowanymi owocami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki