Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.
Szpinak rozmroź i odciśnij na sicie z nadmiaru wody.
Jajka razem z cukrem i cukrem z wanilią ubij na jasną puszystą masę.
Ciągle ubijając wlewaj cienkim strumieniem olej.
Następnie dodaj odsączony szpinak i zmiksuj aby równomiernie rozprowadził się w masie.
Na koniec dodaj do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj na jednolitą konsystencję.
Ciasto szpinakowe przelej do wcześniej przygotowanej formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 55 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Z całej porcji śmietanki odlej do miseczki 100 ml i dodaj połamaną czekoladę (pozostałą śmietankę trzymaj w lodówce).
Czekoladę ze śmietanką podgrzewaj na niewielkiej mocy w mikrofalówce lub nad parą wodną. Mieszaj często, aż do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Odstaw do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubij prawie na sztywno. Pod koniec ubijania zmniejsz obroty miksera i wmiksuj wystudzoną ale jeszcze płynną czekoladę. Miksuj tylko do połączenia składników.
Z wystudzonego ciasta szpinakowego zetnij cienki, wierzchni blat i pokrusz do miski.
Resztę ciasta podziel na dwa blaty, dolny ułóż w czystej tortownicy.
Wyłóż 2/3 kremu z białej czekolady, wetknij w krem ok. 100-150 g malin i przykryj drugim blatem.
Na wierzch wyłóż pozostałą część kremu i wyrównaj.
Dookoła brzegu udekoruj umytymi i osuszonymi wcześniej owocami. Środek posyp okruszkami zielonego ciasta.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki