Wymieszaj mąkę pszenną, sól, cukier drobny i cukier z wanilią. Dodaj żółtka, pokrojone na kawałki zimne masło, zimną wodę i szybko zagnieć. Ciasto podziel na 2 części. 1/3 ciasta zostaw na kruszonkę, a drugą większą część przeznacz na kruchy spód. Oba kawałki ciasta owiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Spód blachy o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Większą część ciasta rozwałkuj i przenieś do blaszki. Wstaw blachę do lodówki na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Rabarbar umyj i pokrój na drobne kawałki. Dżem truskawkowy przełóż razem z rabarbarem do garnka. Wymieszaj i podgotuj przez chwilę, aż dżem się rozpuści i obtoczy cząstki rabarbaru.*
Na podpieczonym spodzie ułóż rabarbar z dżemem truskawkowym, a następnie posyp kruszonką.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki