Margarynę, cukier puder, aromat rumowy wymieszać mikserem do uzyskania puszystej masy. Dodać jajka, a następnie, ciągle ucierając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na prostokątną blachę (38 x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu i wyłożeniu z formy zdjąć papier i pozostawić do wystygnięcia.Z soku wiśniowego lub kompotu odlać 0,5 szklanki i wymieszać z kisielem wiśniowym, dodać cukier i zagotować. Dosypać wiśnie i razem wymieszać. Gorącą masę nałożyć na wierzch ciasta, pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder ze Śmietan-fixem. Ciasto pokroić na kawałki, bitą śmietanę wyciskać przy pomocy szprycy na kawałki ciasta w kształt rozetek. Ozdobić wiśniami kandyzowanymi.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki