Jajka ubić z cukrem i aromatem, dodać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Gorący biszkopt wyłożyć na papier posypany cukrem pudrem, usunąć papier. Z szerokości biszkoptu odkroić 1/3 ciasta i włożyć do półokrągłej formy (o wymiarach 10 x 30 cm) wyłożonej folią spożywczą. Pozostały biszkopt posmarować marmoladą i zrolować. Żelatynę wsypać do 50 ml zimnej wody, podgrzać w rondelku do rozpuszczenia, wymieszać z sokiem, jogurtem, aromatem i cukrem.
Śmietankę ubić na sztywno, połączyć z tężejącą masą. Nadzienie nałożyć na biszkopt ułożony w formie. Obłożyć biszkoptami i schłodzić. Z rolady odkroić dwa kawałki po 7cm na głowę i ogon. Pozostałą roladę przekroić wzdłuż na połowę i pociąć na 3 cm kawałki. Ciasto wyjąć z formy, zdjąć folię. Do dekoracji ubić śmietankę ze Śmietan-fixem i cukrem pudrem, nałożyć do szprycki, wycisnąć kleksy na wierzchu ciasta. Przyłożyć ogon i głowę, przybrać cząstkami kiwi. Oczy zrobić z rodzynek, z pokrojonych w słupki migdałów ułożyć zęby, z przeciętej truskawki zrobić język.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki