Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Połączyć utarte żółtka z pianą z białek, dosypać mąkę, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Biszkopt przełożyć na deskę oprószoną cukrem pudrem, papier zwilżyć wodą i ostrożnie zdjąć. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na trzy części.
Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pierwszy blat ciasta nasączyć, posmarować kremem, nałożyć następną warstwę ciasta, ponownie nasączyć, rozsmarować krem, przykryć trzecim kawałkiem ciasta. Całe ciasto pokryć cienką warstwą kremu.
Pozostały krem przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką i wycisnąć na wierzchu fantazyjny wzór. W wolne miejsca nałożyć rozmieszany dżem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki