Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski, dodać tłuszcz, jaja i mleko. Całość miksować początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez 3 minuty. Do wymieszanego ciasta dodać płatki czekoladowe i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną blaszkę (39x23 cm).
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone ciasto wystudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do oddzielnego naczynia wlać 60 ml zimnej wody i 100 ml ajerkoniaku, wsypać mieszankę do masy i miksować przez 1 minutę. Dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto, łyżeczką zrobić małe wgłębienia.
Na masie ułożyć w równych odstępach 15 biszkoptów, lekko dociskając. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem posypać przez sitko 1 łyżeczką kakao.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki