Masło rozpuść i ostudź. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C góra-dół (bez termoobiegu). Wyłóż formę o śr. 24 cm papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Przygotuj owoce: mrożone rozmroź i odsącz, świeże umyj.
Do miski odsyp 8 płaskich łyżek mieszanki do Ciasta jogurtowego (ok. 100 g), dodaj 3 łyżki cukru, 50 g chłodnego masła, zagnieć kruszonkę i wstaw do lodówki.
Łyżką wymieszaj w misce jajka, rozpuszczony tłuszcz, mleko i jogurt naturalny, a następnie wsyp mieszankę do Ciasta jogurtowego. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciasto równomiernie rozłóż w formie, ułóż borówki i posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do zarumienienia kruszonki.
Czas pieczenia: 55 - 65 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki