Połączyć wszystkie składniki przy pomocy miksera. Jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na wysmarowaną tłuszczem formę o średnicy 24 cm. Ugotować budyń na śmietanie dodając dwie łyżki cukru. Tak przygotowaną masę wyłożyć na cieście i przykryć drugą częścią ciasta. Na powierzchni ciasta wykonać nacięcia w kształcie gwiazdy. Pokroić jabłka w kostkę i wypełnić nimi wnętrze gwiazdy. Jabłka lekko wdusić.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 70 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po wyjęciu z piekarnika ciasto posmarować podgrzaną, przetartą konfiturą brzoskwiniową. Powierzchnię ciasta wokół gwiazdy posypać cukrem pudrem.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki