Białka ubić na sztywno, zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Ciasto wymieszać z przesianą mąką. Blachę o wymiarach ok. 30 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć połowę ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 8 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Gorące ciasto wyłożyć na deskę w taki sposób, aby papier do pieczenia znajdował się na wierzchu. Papier posmarować zimną wodą, ostrożnie oderwać. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Miskę o średnicy 23 cm wyłożyć folią spożywczą. Z ciasta wyciąć koło o średnicy 28 cm. Ciasto włożyć do miski, lekko docisnąć, aby przylegało do ścian naczynia. Serki wymieszać z 100 g cukru pudru i sokiem cytrynowym. Wiśnie osączyć. 70 ml syropu wiśniowego podgrzewać z galaretką do rozpuszczenia cały czas mieszając (nie gotować). Syrop wystudzić, połączyć z masą serową i wiśniami.
Nadzienie nałożyć do miski z ciastem, przykryć krążkiem ciasta o średnicy 23 cm wyciętym z drugiego blatu biszkoptowego. Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny. Z reszty biszkoptu wykroić foremkami 3 różnej wielkości gwiazdki. Pozostałe ciasto pokroić w małe kostki.
Schłodzoną śmietankę ubić ze Śmietan-fixem wymieszanym z 2 łyżkami cukru pudru (2 łyżki ubitej śmietany odłożyć). Ciasto wyłożyć na talerz odwracając miskę do góry dnem, zdjąć folię.
Kopułę posmarować ubitą śmietaną, obłożyć kostkami biszkoptowymi. Gwiazdki ułożyć na wierzchu ciasta sklejając je odłożoną ubitą śmietaną. Ciasto udekorować perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki