Wodę z margaryną zagotować w garnku i dodać mąkę. Całość ucierać pałką na małym ogniu do chwili, gdy ciasto utworzy na dnie garnka kulę. Odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonej masy wbijać kolejno jajka, mieszając dokładnie mikserem. Na koniec dodać proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę o śr. 26 cm.
Ciasto wstawić do piekarnika. Pod koniec pieczenia zredukować temperaturę do 200°C.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C
Z soku wiśniowego lub kompotu odlać 0,5 szklanki i wymieszać z kisielem wiśniowym i 5 łyżkami cukru. Wlać do reszty soku, dodać wiśnie, a następnie mieszając zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i Śmietan-fixy. Śmietanę i masę wiśniową nakładać na przemian w zagłębienia ciasta. Góry z bitej śmietany posypać kakao.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki