Jajka, cukier i cukier wanilinowy ubić na pulchną masę, a następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Jasne ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia prostokatną blachę (24 x 38 cm). Tak samo postąpić z ciastem ciemnym.
Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Po upieczeniu natychmiast wyłożyć ciasto odwrotną stroną na papier do pieczenia posypany cukrem. Papier, na którym piekło się ciasto skropić zimną wodą i delikatnie oderwać. Ciasto jasne i ciemne pozostawić do ostygnięcia.
Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Krem wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych obrotach, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodać zmielone orzechy, startą na tarce czekoladę i delikatnie wymieszać.
Ciasto jasne i ciemne nasączyć przygotowanym ponczem. Na ciemny blat nałożyć połowę kremu i wyrównać łyżką. Następnie przykryć jasnym blatem ciasta. Pozostałym kremem udekorować górny blat i posypać posypką czekoladową.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki