Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blaszkę o wym. 25 x 25 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Przygotuj 4 foremki do wypieku babeczek. Masło rozpuść i ostudź. Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj jajka, tłuszcz i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 min. Następnie przy pomocy łyżki napełnij foremki do babeczek do ¾ ich wysokości. Pozostałą część ciasta przełóż do blaszki.
Ciasto i babeczki wstaw do piekarnika. Babeczki wyjmij po 25 minutach i odstaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Schłodzone mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość torebki i miksuj najpierw na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min.
Opakowanie polewy deserowej rozpuść w kapieli wodnej. Odetnij róg saszetki. Na papier do pieczenia wylej 4 zakręcone z jedniej strony ogonki małpek (nie mogą być zbyt cienkie, aby przy mocowaniu się nie uszkodziły). Ogonki powinny mieć kształt litery S, mocno zakręconej z jednej strony. Odstaw do lodówki do zastygnięcia.
4 biszkopty delikatnie przekrój na pół - powstaną z nich uszy małpek. Na 4 pozostałych biszkoptach polewą przy pomocy wykałaczki narysuj dwie kropki: nosek i buzia małpki. Pianki spłaszcz w palcach i polewą wykonaj na nich kropki by powstały oczy małpki. Odstaw do wystudzenia.
Wierzch ciasta i wierzch babeczek posmaruj dużą ilością kremu. Babeczki posyp posypką, by stworzyć podstawy mordkom małpek. Na dużym cieście wyznacz nożem falę, część ciasta wysyp niebieską posypką, by powstało "morze". Następnie kuleczkami w innym kolorze wzdłuż "morza" wysyp pas "piasku na plaży" zostawiając w narożniku miejsca na "zieleń". Na babeczkach przy pomocy polewy deserowej zamocuj mordkę małpki, uszy i oczy, z boku babeczki włóż ogonek. 2 małpki ułóż bokiem na cieście w miejscu gdzie znajduje się zielona posypka, 2 pozostałe ustaw obok ciasta.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki