Blachę o wym. 28 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, przyprawę korzenną i wszystko razem wymieszaj. Dynię umyj, usuń pestki i obierz ze skóry. Następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wyłóż na sito, aby mocno odcisnąć sok łyżką. Dynię przełóż do drugiej miski, a następnie dodaj jajka, rozpuszczone masło, cukier, imbir, cukier wanilinowy, wymieszaj mikserem. Dodaj suche składniki i wymieszaj mikserem. Na koniec wsyp orzechy i wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż do formy, wyrównaj i włóż do piekarnika na najniższą półkę.
Czas pieczenia: 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Polewę przełóż do garnka i dodaj śmietankę. Całość rozpuść i wymieszaj. Polewą udekoruj ciasto.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki