Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż 12 herbatników na dnie formy.
Odmierz 500 ml śmietanki i 300 ml mleka, dodaj budynie, cukier trzcinowy (lub zwykły) i wymieszaj. Zagotuj, cały czas mieszając do zgęstnienia i uzyskania aksamitnego kremu. Lekko wystudź.
Połowę ciepłego kremu budyniowego wylej na herbatniki, rozprowadź równomiernie i posyp siekanymi orzechami. Ułóż drugą warstwę herbatników, wylej pozostałą część kremu, rozprowadź równomiernie i posyp siekanymi orzechami. Ułóż trzecią warstwę herbatników i całość odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu posmaruj kremem orzechowym i udekoruj całymi i siekanymi orzechami laskowymi.
Ciasto wstaw na ok. 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki