Orzechy upraż na patelni, odstaw do wystudzenia. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym. Orzechy wymieszaj z bułką tartą i proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej, wymieszaj szybko mikserem na średnich obrotach. Blachę o wym. 36 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy i wyrównaj.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Sok pomarańczowy wymieszaj z rumem i cukrem. Z ciasta zdejmij papier i jeszcze ciepłe nasącz 1/3 soku.
Budyń ugotuj w 300 ml mleka z 3 łyżkami cukru, przełóż do salaterki, przykryj folią spożywczą, odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na puch, dodawaj małymi porcjami zimny budyń i krem do kanapek, dobrze zmiksuj. Krem nałóż na wystudzone ciasto, równomiernie rozsmaruj. Biszkopty nasącz pozostałym sokiem i ułóż na kremie. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Krem nałóż na biszkopty i równo rozsmaruj.
Ciasto posyp płatkami czekoladowymi i perełkami. Następnie wstaw ciasto na 12 h do lodówki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki